Arabica of Robusta

Arabica of Robusta? Een uitleg over koffiebonen

Als je op zoek bent naar koffiebonen voor je bedrijf, maar je weet niet precies waar je op moet letten, lees dan verder: deze uitleg leert je de verschillen tussen de soorten koffiebonen zonder moeilijk koffie jargon te gebruiken. Zo kun je zelf bepalen welke koffiebonen voor jou geschikt zijn.

Er zijn twee hoofdsoorten koffie planten: Arabica en Robusta. Arabica komt van oorsprong uit Ethiopie, en Robusta komt uit Uganda. Beide planten worden nu overal ter wereld geteeld en worden gelabeld met het land van herkomst. Over het algemeen is Arabica beter dan Robusta door zijn sterkere en meer onderscheidende smaak. Robusta kan wat bitter en met weinig smaak zijn. Maar, de smaak hangt ook af van waar de koffie geteeld is, wat er gebeurd is tijdens de groei, vervoer, opslag en het bereiden.
Je zult vaak tegenkomen dat de smaak van koffie beschreven wordt net zoals wijn: de drie meest gebruikte categorieen zijn smaak (zoet of pittig), aroma (bloemetjes of chocolade), karakter (middel of vol karakter) en de scherpte (die uitdrukt hoe scherp de koffie smaakt, het heeft niets met pH-waarden te maken)

Vaak koop je koffiebonen die al geroosterd zijn, maar je kan ook er voor kiezen om thuis de bonen te roosteren. Bij het roosteren komen de smaken uit de koffiebonen vrij, en er zijn verschillende maten in hoever bonen geroosterd worden. Je kunt bijvoorbeeld middel gebrande bonen kopen, of een Italiaanse roostering. Italiaans betekent in dit geval dat het verwijst naar de roostering, niet naar de herkomst.
Het is het zeker waard om verschillende soorten koffie te proberen, met bovenstaande uitleg als hulpmiddel. Je zult verbaasd zijn hoeveel soort smaken er zijn, en hoe meer je proeft, hoe meer je een expert wordt op het gebied van koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *