hoe perfecte koffie zetten

Hoe Zetten we de Perfecte Koffie

Door welke straat je in de Verenigde Staten ook rijdt, je ziet altijd mensen met koffiebekers naar hun werk of op een ochtendwandeling lopen. Met al die koffiewinkels die strategisch in zakelijke districten verscholen liggen, zou men denken dat koffie altijd al in de Verenigde Staten is geweest, maar deze steeds maar groeiende trend komt niet oorspronkelijk uit Amerika.

Het wordt aangenomen dat de eerste koffieplanten in Ethiopië zijn gevonden. Er bestaan verschillende legendes over de ontdekking van de koffieboon – de meest bekende vertelt over een boer die zag hoe zijn geiten de bonen opaten en uit nieuwsgierigheid er één ingeslikte. Hij was gelijk onder de indruk van de sterke energiestijging die de bonen produceerden – maar deze legende kan niet worden geverifieerd. Maar wat we wel weten is dat de koffiebonen een weg vonden via het Arabische schiereiland naar Jemen en Arabië. Jemen was het eerste gebied dat de koffieboon cultiveerde. Daarvandaan vonden de bonen hun weg naar Turkije, waar de koffiebonen eerst werden geroosterd, gemalen en daarna gekookt in water. Dit had een zeer primitieve versie van de koffie die we vandaag drinken tot resultaat.

Kooplieden brachten koffie naar Europa en het werd al snel een succes. Koffiehuizen doken overal op en werden de plekken voor filosofische en andere intellectuele discussies.

Daarna, in de jaren 1700, bracht een Franse kapitein een boom van Europa naar Amerika en plantte hem op het Caribische eiland Martinique. Daarvandaan verspreidde de koffieconsumptie zich als een wild vuur naar Centraal- en Zuid-Amerika.

En in het midden van de 19e eeuw gaven de Italianen hun eigen draai aan koffie door het perfectioneren van de espresso. Frankrijk was bekend vanwege het maken van de eerste espressomachine, maar de Italianen hebben een manier gevonden om de technologie te verbeteren. Zij waren de eerste fabrikanten van de inmiddels zeer populaire espressomachine en espresso is tegenwoordig nog steeds een belangrijk aspect hun cultuur.

De Amerikanen hebben hun eigen draai aan de consumptie van koffie gegeven. In de jaren 1970 ontstond er een “koffie revolutie” in Seattle, WA. Daar werd de latte uitgevonden – een drank van koffie en melk die al snel populair werd door de hele Verenigde Staten. Deze ingenieuze uitvinding die de Amerikanen nog steeds helpt op werk en in het leven te focussen, heeft de kwaliteit van de koffie die we nu drinken veranderd.

Deze koffie verspreidde zich al snel naar andere werelddelen – koffiewinkels en –huizen kan je overal ter wereld tegenkomen – maar de Amerikanen zijn nog steeds de grootste koffieconsumenten.

Vandaag de dag is koffie een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld – het staat op de tweede plaats wereldwijd, na aardolie. De koffie-industrie geeft aan meer dan 20 miljoen mensen werk, waarvan van 5 miljoen alleen al in Brazilië. Arbeiders in de koffie-industrie telen en oogsten meer dan 3 miljard planten over de hele wereld – en daardoor kunnen ongeveer 400 miljard koppen koffie per jaar gedronken worden. In de Verenigde Staten heeft de koffie-industrie een jaarlijkse omzet van meer dan een miljard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *