wat zijn koffie pads

Wat zijn koffie pads?

Je drinkt koffie om wakker te blijven en om meer gedaan te krijgen. Maar hoe kan je dat bereiken als je op je koffiezetapparaat moet wachten? Uiteraard kan je een vers gezette koffie kopen en mee naar huis nemen, maar thuis zou je ook wel graag snel je koffie willen hebben. Met een koffie pad machine ben je slechts 30 seconden verwijderd van een heerlijke kop koffie.

Senseo was de eerste koffie pad machine ter wereld, en er zijn nu meer dan 10 miljoen verkocht in 4 jaar tijd. Een koffiepad lijkt op een rond theezakje en het werkt als volgt: Je vult de koffiemachine met water, plaatst de koffiepad in het houdert, druk op de knop en na 30 seconden heb je een heerlijke kop koffie klaarstaan. De koffie pad machine is gepatenteerd en gebruikt een speciaal ontworpen spuit kop en een zeker druk om de verhouding koffie en water te reguleren.

Als je op zoek bent naar lekkere koffie die makkelijk en snel te maken is, probeer dan zeker koffie pads. Koffiepads zijn verkrijgaar in verschillende sterktes, van donker tot mild. Je hebt al een voorraad met 72 pads voor nog geen 20 dollar. Koffie pads zijn echter wel wat duurder dan gewone gemalen koffie. Maar je betaalt ietsje meer voor geen troep, geen moeite met afmeten, makkelijk schoon te maken, en klaar in 30 seconden. Voor veel mensen is dat zeker het geld waard.

Schoonmaken is een fluitje van een cent, gewoon de pad weggooien. De koffiedik zit in een pad en niet in een filter, dus het levert ook minder troep op. De houder voor de koffiepads kan zelfs mee in de vaatwasser.

Een andere reden om een koffiepad machine aan te schaffen, en zeker Senseo, is het mooie ontwerp. Ze zijn slank, stijlvol en zullen prachtig staan op je aanrecht.

Koffie is niet meer voor alleen het ontbijt, maar kan de hele dag door genuttigd worden. Is de koffiepad wat voor jouw dagelijkse routine?

Het verschil tussen cafeinevrije en reguliere espresso koffie

Het verschil tussen cafeinevrije en reguliere espresso koffie

De meeste mensen kunnen niet het verschil proeven tussen cafeinevrije en normale espresso koffie, mits goed gezet, dat blijkt uit blinde smaaktests. Maar hoe zit het met de mensen die dat wel kunnen?

Een van de manieren om caffeine uit de koffie te krijgen, is om de koffiebonen eerst in heet water te laden baden en ze daarna in een dichloormethaan bad onder te dompelen.

Het is wellicht nieuw voor je dat de koffie die je in je espressomachine doet al eens een keer met water in aanraking is gekomen, om verschillende redenen. Koffiebonen worden na het plukken eerst goed gewassen om de buitenste schil te verwijderen.

De groene koffiebonen worden verwarmd met heet water of stoom, waardoor de porien geopend worden. Dit is de erste stap in het chemisch verwijderen van de caffeine. Daarna worden de bonen gewassen met dichloormethaan wat met caffeine een binding maakt, zodat de caffeine wegspoelt.

Er is nog een andere methode, bekend als de Zwitserse methode, waarin de koffiebonen in heet water worden ondergedompeld zonder dichloormethaan te gebruiken. In deze methode wordt de caffeine door het filteren met water en actief koolstof . Actieve koolstof-atomen hebben een groot oppervlak waar de caffeine moleculen aan kunnen binden.

De meeste producenten van koffie geven de voorkeur aan de eerste methode omdat dit een stuk goedkoper is, echter blijkt dit ook invloed te hebben op de smaak van de koffiebonen. Door een kwaliteitscontrole worden de grootste verschillende koffiebonen verwijderd.

Na het roosteren hebben de donkere koffiebonen minder caffeine en  iets minder koffiebestanddelen.

Voor wat betreft de smaak, ook al zijn er chemische verschillen tussen caffeinevrije en reguliere koffie, het komt nog steeds neer op persoonlijke voorkeur. Veel mensen kunnen de aanwezigheid of afwezigheid van caffeine opmerken doordat dit bitter smaakt. Het is slechts een kwestie van smaak of caffeine de koffie goed doet of niet.

 

Arabica of Robusta

Arabica of Robusta? Een uitleg over koffiebonen

Als je op zoek bent naar koffiebonen voor je bedrijf, maar je weet niet precies waar je op moet letten, lees dan verder: deze uitleg leert je de verschillen tussen de soorten koffiebonen zonder moeilijk koffie jargon te gebruiken. Zo kun je zelf bepalen welke koffiebonen voor jou geschikt zijn.

Er zijn twee hoofdsoorten koffie planten: Arabica en Robusta. Arabica komt van oorsprong uit Ethiopie, en Robusta komt uit Uganda. Beide planten worden nu overal ter wereld geteeld en worden gelabeld met het land van herkomst. Over het algemeen is Arabica beter dan Robusta door zijn sterkere en meer onderscheidende smaak. Robusta kan wat bitter en met weinig smaak zijn. Maar, de smaak hangt ook af van waar de koffie geteeld is, wat er gebeurd is tijdens de groei, vervoer, opslag en het bereiden.
Je zult vaak tegenkomen dat de smaak van koffie beschreven wordt net zoals wijn: de drie meest gebruikte categorieen zijn smaak (zoet of pittig), aroma (bloemetjes of chocolade), karakter (middel of vol karakter) en de scherpte (die uitdrukt hoe scherp de koffie smaakt, het heeft niets met pH-waarden te maken)

Vaak koop je koffiebonen die al geroosterd zijn, maar je kan ook er voor kiezen om thuis de bonen te roosteren. Bij het roosteren komen de smaken uit de koffiebonen vrij, en er zijn verschillende maten in hoever bonen geroosterd worden. Je kunt bijvoorbeeld middel gebrande bonen kopen, of een Italiaanse roostering. Italiaans betekent in dit geval dat het verwijst naar de roostering, niet naar de herkomst.
Het is het zeker waard om verschillende soorten koffie te proberen, met bovenstaande uitleg als hulpmiddel. Je zult verbaasd zijn hoeveel soort smaken er zijn, en hoe meer je proeft, hoe meer je een expert wordt op het gebied van koffie.