Het verschil tussen cafeinevrije en reguliere espresso koffie

Het verschil tussen cafeinevrije en reguliere espresso koffie

De meeste mensen kunnen niet het verschil proeven tussen cafeinevrije en normale espresso koffie, mits goed gezet, dat blijkt uit blinde smaaktests. Maar hoe zit het met de mensen die dat wel kunnen?

Een van de manieren om caffeine uit de koffie te krijgen, is om de koffiebonen eerst in heet water te laden baden en ze daarna in een dichloormethaan bad onder te dompelen.

Het is wellicht nieuw voor je dat de koffie die je in je espressomachine doet al eens een keer met water in aanraking is gekomen, om verschillende redenen. Koffiebonen worden na het plukken eerst goed gewassen om de buitenste schil te verwijderen.

De groene koffiebonen worden verwarmd met heet water of stoom, waardoor de porien geopend worden. Dit is de erste stap in het chemisch verwijderen van de caffeine. Daarna worden de bonen gewassen met dichloormethaan wat met caffeine een binding maakt, zodat de caffeine wegspoelt.

Er is nog een andere methode, bekend als de Zwitserse methode, waarin de koffiebonen in heet water worden ondergedompeld zonder dichloormethaan te gebruiken. In deze methode wordt de caffeine door het filteren met water en actief koolstof . Actieve koolstof-atomen hebben een groot oppervlak waar de caffeine moleculen aan kunnen binden.

De meeste producenten van koffie geven de voorkeur aan de eerste methode omdat dit een stuk goedkoper is, echter blijkt dit ook invloed te hebben op de smaak van de koffiebonen. Door een kwaliteitscontrole worden de grootste verschillende koffiebonen verwijderd.

Na het roosteren hebben de donkere koffiebonen minder caffeine en  iets minder koffiebestanddelen.

Voor wat betreft de smaak, ook al zijn er chemische verschillen tussen caffeinevrije en reguliere koffie, het komt nog steeds neer op persoonlijke voorkeur. Veel mensen kunnen de aanwezigheid of afwezigheid van caffeine opmerken doordat dit bitter smaakt. Het is slechts een kwestie van smaak of caffeine de koffie goed doet of niet.

 

Arabica of Robusta

Arabica of Robusta? Een uitleg over koffiebonen

Als je op zoek bent naar koffiebonen voor je bedrijf, maar je weet niet precies waar je op moet letten, lees dan verder: deze uitleg leert je de verschillen tussen de soorten koffiebonen zonder moeilijk koffie jargon te gebruiken. Zo kun je zelf bepalen welke koffiebonen voor jou geschikt zijn.

Er zijn twee hoofdsoorten koffie planten: Arabica en Robusta. Arabica komt van oorsprong uit Ethiopie, en Robusta komt uit Uganda. Beide planten worden nu overal ter wereld geteeld en worden gelabeld met het land van herkomst. Over het algemeen is Arabica beter dan Robusta door zijn sterkere en meer onderscheidende smaak. Robusta kan wat bitter en met weinig smaak zijn. Maar, de smaak hangt ook af van waar de koffie geteeld is, wat er gebeurd is tijdens de groei, vervoer, opslag en het bereiden.
Je zult vaak tegenkomen dat de smaak van koffie beschreven wordt net zoals wijn: de drie meest gebruikte categorieen zijn smaak (zoet of pittig), aroma (bloemetjes of chocolade), karakter (middel of vol karakter) en de scherpte (die uitdrukt hoe scherp de koffie smaakt, het heeft niets met pH-waarden te maken)

Vaak koop je koffiebonen die al geroosterd zijn, maar je kan ook er voor kiezen om thuis de bonen te roosteren. Bij het roosteren komen de smaken uit de koffiebonen vrij, en er zijn verschillende maten in hoever bonen geroosterd worden. Je kunt bijvoorbeeld middel gebrande bonen kopen, of een Italiaanse roostering. Italiaans betekent in dit geval dat het verwijst naar de roostering, niet naar de herkomst.
Het is het zeker waard om verschillende soorten koffie te proberen, met bovenstaande uitleg als hulpmiddel. Je zult verbaasd zijn hoeveel soort smaken er zijn, en hoe meer je proeft, hoe meer je een expert wordt op het gebied van koffie.

Morphy Richards 47586 Meno espresso apparaten

Morphy Richards 47586 Meno Espresso Apparaat

Voor minder dan €115, is dit Morphy Richards Espresso-apparaat goed en stijlvol gemaakt en het is een geweldig product op de markt. Hij is niet te groot, dus ziet er ook nog goed uit als je keuken klein is. Hij is bovendien gemakkelijk te gebruiken: de filterhouder is gemakkelijk te verwijderen en de instructies zijn duidelijk.

De crema die geproduceerd wordt is rijk en romig; de espresso heeft een fantastische smaak en is niet bitter. De melkopschuimer werkt ook zeer goed want hij kan snel goede melk opschuimen. Een van de problemen is dat de houder voor je kopje niet groot genoeg is om er twee koffiekopjes van normale grootte naast elkaar te zetten, maar het gaat goed als je kleine espressokopjes gebruikt. Sommige gebruikers vonden ook dat de koffie net warm genoeg is en dat iets warmer beter zou zijn, maar dit kan voorkomen worden door de kopjes vantevoren voor te verwarmen.

Over het algemeen is het een geweldig apparaat voor een goede prijs. Als je budget minder dan €125 is en je wilt een fatsoenlijk espresso-apparaat die goede koffie kan maken, dan is dit het apparaat voor jou. Er zijn wat klachten over het niet warm genoeg zijn van de koffie, maar dit is op te lossen als je een beetje voorbereiding niet erg vindt voordat je de koffie zet.

Goede punten:

  • Geweldige prijs
  • Espresso met een rijke smaak en goede crema
  • Gemakkelijk te gebruiken

Slechte punten:

  • Koffie niet heet genoeg
  • Kleine kopjeshouder